Skoči na glavno vsebino

Dan odprtih vrat v skupini Pivka – Delamaris

V sklopu Okusov Pivke je v nedeljo, 29.9.2024, potekal Dan odprtih vrat v skupini Pivka – Delamaris. Poleg številnih obiskovalcev z vseh koncev Slovenije smo se tega dogodka udeležili tudi učenci izbirnega predmeta Sodobna priprava hrane OŠ Košana. V uvodnemu delu so ekipo mladih pozdravili z bučnim aplavzom. Pa ne samo to. Tega dogodka so se skupaj z njimi udeležili tudi njihovi starši in drugi družinski člani. Vsi navzoči smo imeli redko priložnost videti, kako poteka proizvodnja živil, od surovin do končnih izdelkov tako ribjega kot tudi piščančjega mesa. Ta tako velik uspeh podjetja so gradili skozi desetletja in soustvarjajo prihodnost tudi še danes. Leta  2009 je z nakupom 100 % deleža lastnik družbe Delamaris d.o.o. postalo podjetje Pivka perutninarstvo d.d., ki je pričelo vlagati v razvojno blagovne znamko Delamaris.

Proizvodnja se leta 2014 preseli v novozgrajeno stavbo na Kalu pri Pivki. Ogledali smo si prostore od prevzema zmrznjenih rib (tuna, skuša, losos) do odtajevanja in kuhanja, pa vse do pakiranja mase v aluminij embalažo. Pot nas je peljala tudi na oddelek predelave piščančjega mesa. Videli smo stroje za čiščenje, razsekovanje in pakiranje. Najbolj zanimivo se je učencem zdelo, da so se morali obleči in obuti v njihova oblačila, ker to zahteva tudi od njihovih delavcev Veterinarska inšpekcija. In ne nazadnje so po končanemu ogledu  prišli do zaključka, koliko dela in truda je potrebno za tako majhen košček mesa. Ljudje morajo biti natančni in odgovorni, saj drugače zelo hitro pride do okvare živil.

Učiteljica A. Tomšič

(Skupno 148 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost