Skoči na glavno vsebino

Predstavitev poklica kamnosek in ogled proizvodnje

Pod okriljem projekta “Operacija Prihodnost kamnoseštva je v novih tehnologijah, povezovanju in promociji poklica” smo si v petek, 15. 4. 2022, na šoli ogledali predstavitev poklica kamnosek ter dejavnosti in dela, ki jih opravlja. Predstavitev je vodil Edvin Velenik, iz podjetja Granit Velenik. Učenci so poslušali zanimivosti s področja materialov in postopkov pri obdelavi kamnov, ogledali pa so si tudi kamnoseške izdelke ter vrste obdelav kamna.

V petek, 22. 4. 2022, pa si je skupina učencev ogledala proizvodnjo kamnoseških izdelkov ter izdelkov kamnoseške dejavnosti. Spoznali so celotno proizvodnjo v podjetju Granit Velenik.

Ogledali so si z energenti samooskrbno, okolju prijazno kamnoseško proizvodnjo:
– delo v kamnoseški delavnici
– prečiščevanje, kroženje in ponovne uporabe deževnice
– sistem tehnološke vode, ki se uporablja pri obdelavi naravnega kamna,
– samooskrbno sončno elektrarno.
 
Takole pa sta naši učenki opisali obisk proizvodnje:
 
“V petek smo odšli z OŠ Košana v Ilirsko Bistrico pogledat kamnoseštvo. Na strehah smo videli plošče. Na te plošče dajejo sončne celice, ki dajejo energijo za elektriko. Tam potrebujejo elektriko in vodo, da upravljajo stroje. Stroji izdelajo različne izdelke: stebre, izdelke za hiše, nagrobnike, nakit … Upam, da si boste tudi vi kdaj ogledali kamnoseško proizvodnjo v Ilirski Bistrici.”
 
“Na izletu za kamnoseke smo videli veliko zanimivih reči: na primer stroje. Eden od strojev je bil najbolj zanimiv, saj je imel veliko mizo, ki se je premikala na elektriko. Na mizi pa so bili lahko kamni različnih velikosti: od še kar velikega do ogromnega. Na vrhu je bila žaga, ki je špricala vodo.
Na polovici poti smo se ustavili v prostoru, kjer so bile vaze in nagrobniki, ki jih bodo odnesli na pokopališče. Vodnik nam je povedal, da so včasih izdelovali nagrobnike iz plastike, ampak, ker se je plastika s časom “pokvarila”, so jih začeli izdelovati iz kamna kot še dandanes. In upam, da bo tako ostalo, saj je kamnosek čudovit poklic in upam, da se boste tudi vi začeli ukvarjati s tem!”
 
(Skupno 192 obiskov, današnjih obiskov 2)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost