Delavnice P.E.S.C.A – Naklo
Druženja in spoznavanja različnih naravoslovnih vsebin smo bili deležni skupaj z drugimi šolami v Biotehniškem centru Naklo, v okviru projekta P.E.S.C.A, kjer smo skozi delavnice, ki so jih vodili izkušeni izvajalci, spoznali področja iz vrtnarstva, pridelave in predelave hrane, tradicionalnih izdelkov, aranžiranja, okoljevarstva…
Opisali smo le nekatere delavnice.
Udeležili smo se naslednjih delavnic: Razmnoževanje rastlin, Cvetlični aranžmaji, Preproste sladice, Ko odpadki zacvetijo, Pletenice in si ogledali njihovo posestvo. Gospod Goljot pa je z kuharji pripravljal izbrane jedi.
Razmnoževanje rastlin
Po zboru v telovadnici sta nas dijaka odpeljala do njihovega rastlinjaka, kjer imajo posajene sadike zelenjave in zelišč. Vodja delavnice nam je pokazal, kako se naredi potaknjence – petne, listne, koliko očesc morajo imeti, kdaj je primeren čas … Vse je tudi demonstriral, nato so učenci poskusili sami. Ogledali smo si še ostale rastline. Največ zanimanja sta požela sladki krompir in čajota, nam dokaj nepoznana. V sosednjem rastlinjaku smo se pustili očarati cvetočim enoletnicam, ki jih pripravljajo dijaki za prodajo v njihovi trgovini, nekateri od naših učencev pa so jih dobili v dar. Polnih rok in novega znanja smo se odpravili na ogled posesti – ekološke kmetije, ki obsega hlev govedi, svinjak, čebelnjak, njive, šolski ribnik, park medovitih rastlin. Vsa okolica je skrbno urejena, vse pokošeno, povsod so zasejane cvetlične in zeliščne gredice, lesene tablice z imeni rastlin, na drevesih pa so postavljeni hoteli žuželk …
Preproste sladice
Iz že pripravljenega maslenega testa nam je mentorica demonstrirala izdelavo vaniljinih prest in polžkov, nato so se učenci sami lotili dela. Delo jim je šlo lepo od rok in prav kmalu smo napolnili dva velika pladnja. Prestice so odnesli v peč, mi pa smo si že ogledovali in pokušali čokoladne ježke, ki jih je izdelala predhodna skupina učencev. Tudi ježki nam niso delali težav in hitro smo porabili vse testo. Dijakinji sta jih pomočili še v čokolado, učenci pa so jim z masleno kremo narisali zelene liste in oči. Vse sladice so nam skrbno zapakirali, učenci pa si jih bodo razdelili in odnesli domov.