Koranti so odgnali zimo …

Leto je naokrog in tako so nas spet danes, v petek, 7. 2. 2020  obiskali koranti DEMONI. Prihajajo iz vinorodnega dela Haloz iz občine Videm pri Ptuju. Letos so najprej obiskali OŠ Prestranek, nato pa še obe osnovni šoli v občini Pivka. Ustavili se bodo še na sedežu občine Pivka,  kjer jih bo sprejel župan, nato pa bodo obiskali še Park vojaške zgodovine. Jutri, v soboto, bodo za veselo druženje poskrbeli v vasi Zagorje, kamor se radi vračajo vsako leto.

Gromko zvonjenje in značilna korantova oprava, katero že dobro poznamo, nam letos ni vlila strahu v naše kosti.  Koranti so bili do vseh nas, še posebej do najmlajših vrtčevskih otrok, zelo prijazni. Sneli so si tudi maske, tako da smo spoznali, kdo se skriva zanjo. Otroci iz vrtca in učenci so lahko pobožali kostume, si nadeli masko, večina pa se je želela s koranti tudi slikati. Za vsakega so si vzeli čas in nam tako polepšali sončen petek.

Predpustni čas, ki se je pričel z začetkom meseca februarja, je za sodelujoče člane društva, ki so koranti, zanimiv in tudi zahteven. Udeležujejo se tudi raznih karnevalov ter povork doma in v tujini.

S skakanjem so preganjali zimo, katere letos do sedaj žal še nismo občutili, in v naše kraje privabili pomlad. Zbirajo robčke, domačini pa jih ob tej priložnosti pogostijo s pijačo in krofi. Če pri kateri hiši korant ni dobrodošel, se eden od njih povalja po tleh, kar pomeni nesrečo v tistem letu. Mi smo jih z veseljem sprejeli, tako da upamo, da se nas bo nesreča izognila.

Hvala korantom za njihov obisk.

(Besedilo: Antonija Tomšič)

(Foto: Sara K.)

 

(Skupno 143 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 

Več prispevkov iz Novice - šola

 
 

Deli