Skoči na glavno vsebino

Spoznavamo največjega slovenskega pesnika

Učenci od 5. do 9. razreda so imeli v torek, 16. 5. 2023, dan dejavnosti, in sicer kulturni dan na temo Spoznavamo največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna. Z avtobusom so se zapeljali na Gorenjsko. Med vožnjo so opazili, da so vrhovi  Alp še vedno zasneženi.

V Prešernovi rojstni vasi Vrba so si najprej ogledali notranjost pesnikove rojstne hiše. Kustosinja jim je predstavila, kako se je živelo na kmetih v prvi polovici 19. stoletja. Pripovedovala jim je o pesnikovem življenje in delu. Izvedeli so veliko zanimivosti, med drugim tudi to, da je že kot majhen otrok pri igri izstopal, saj je odgovarjal kar v rimah. Pokazala jim je tudi nekaj starih predmetov, ki so danes že zastareli, kot so menterga, žličnik za odcejevanje lesenih žlic, burkle itd. Učenci so se tudi sami sprehodili po hiši in občudovali črno kuhinjo, sobo z ozko zakonsko posteljo in zibelko ter skrinjo, osrednji prostor z lončeno pečjo  in prostor, kjer so razstavljene knjige, ki so jih različni ustvarjalci napisali o Prešernu.

Nato so se podali še do bližnje cerkve svetega Marka, ki jo France Prešeren omenja v svoji pesmi O, Vrba.

Pot jih je vodila naprej do Kranja. Čakal jih je ogled spominske sobe, kjer je France Prešeren živel in kot pravnik delal zadnji dve leti pred smrtjo. V Kranju je tudi umrl. Podali so se tudi do Prešernovega gaja (parka), kjer je pokopan. Z mostu so videli tudi reko Kokro, ki teče skozi Kranj.

Učencem je bilo na kulturnem dnevu lepo. Vrnili so se polnih zanimivih vtisov in novega znanja o največjem slovenskem pesniku dr. Francetu Prešernu, ki ga bodo lahko pridoma uporabili pri pouku.

 

učiteljica Anita Nedeljkovič Andlovic

(Skupno 113 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost