Skoči na glavno vsebino

Izobraževanje – delavnica za zaposlene

V okviru dejavnosti projekta Erasmus+ KA1 z naslovom Učenje, ki spodbuja ustvarjalno mišljenje – Teaching how to think creative, ki jih na šoli izvajamo že drugo leto, smo na šoli 18. oktobra 2022, organizirali popoldansko delavnico za zaposlene na naši šoli, ki je potekala v prenovljeni učilnici likovne umetnosti in tehnike in tehnologije. Učilnico smo na novo zasnovali kot prostor raznolikih dejavnosti, namenjen za učence šole in zainteresirane mlade in odrasle, delavnico pa kot enega od vzorčnih primerov delavnic, ki jih bomo v bodoče izvajali v tem prostoru v času trajanja pouka za naše učence, v popoldanskem času pa tudi za lokalno skupnost.

Pri tem smo se zgledovali po Maker space modelu. To je sodelovalno oblikovan prostor za delo, namenjen delu, učenju, raziskovanju in deljenju oziroma skupni  rabi tehnoloških in netehnoloških orodij, kombinacija računalniškega, znanstvenega laboratorija, mizarske delavnice in ateljeja. V njem lahko udeleženci ustvarjalno oblikujejo, gradijo in izumljajo, se udeležujejo tečajev in jih prirejajo. Tu lahko ekperimentirajo v in izven okvirja šolskega kurikuluma ter razvijajo različne spretnosti in ideje, skupaj delajo na projektih, si pri tem delijo ideje, opremo in znanje. Zajema pet področij: STEAM: Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics – znanost, tehnologijo, inženiring, umetnost in matematiko.

Delavnica je bila zasnovana trodelno, 17 udeleženih se je pod vodstvom Katje Čekada, Izidorja Ličerja in Urške Tušar preizkusilo v izdelavi peresnice. Pri tem so preizkusili sam prostor, uporabo računalniške tehnologije in nove šolske pridobitve, ki smo jih kupili za te namene: 3D tiskalnik, rezalnik in dva šivalna stroja. S Katjo Čekada so ukrojili blago in ga sešili, z Urško Tušar so narisali risbo, ki so jo pretvorili v računalniško  obliko, ter jo izrezali z rezalnikom in nato toplotno odtisnili na peresnico, ob pomoči Izidorja Ličerja pa so s programom za 3D oblikovanje zasnovali idejo za obesek in ga natisnili z 3D tiskalnikom, kasneje pa obesek vključili na izdelek kot podaljšek zadrge.

Način dela je vsem omogočal, da so bili pri snovanju svojega izdelka ustvarjalni, prispevali in uresničili so svoje ideje, osvojili nove spretnosti in jih nadgrajevali, pri delu sodelovali in si pomagali, na koncu vsi prišli do cilja in bili zadovoljni s tem, kar so naredili in spoznali. K temu je prispevalo odlično in sproščeno delovno vzdušje, h kateremu smo prispevali vsi skupaj, bilo je tudi zabavno, in upamo, da ga bomo v tem prostoru še naprej vedno znova gradili in uresničevali z učenci in vsemi ostalimi, ki se bodo v prihodnosti udeležili takšnih in podobnih delavnic in srečanj.

(Skupno 111 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost