Skoči na glavno vsebino

Kulturni dan v Ljubljani

dav

V torek, 12. aprila 2022, je bil za učence od 6. do 9. razreda organiziran kulturni dan v Ljubljani. Ob prihodu v Ljubljano so se naprej podali do Mesarskega mostu, kjer so pomalicali. Sprehodili so se tudi do Prešernovega trga, čez Tromostovje in Ljubljansko tržnico  do Lutkovnega gledališča.

Ogledali so si mladinsko gledališko predstavo z naslovom  Emil in detektivi. Odrska detektivka je nastala po istoimenskem mladinskem romanu iz leta 1929. Napisal jo je nemški pisatelj Erich Kästner, režirala pa Ajda Valcl. Detektivska predstava je učence z vsebino, kostumi in sceno ponesla v čas 30-ih let 20. stoletja. Glavni junak Emil potuje z vlakom v Berlin in res so bili na odru postavljeni tiri in mini vagončki, ki so se priložnostno spreminjali tudi v hišo, hotel ali restavracijo. Učenci so uživali v izredni igralski zasebi, dobro odigranih likih. Manjkali niso niti vzgojni trenutki, kako ravnati z denarjem, kako pomembno je prijateljstvo in kako je kraja kaznivo dejanje. Na koncu predstave so igralce nagradili z močnim aplavzom.

Učenci so se iz gledališča odpravili do prenovljene kulturne stavbe Cukrarna, kjer so v preteklosti delovali literati iz obdobja moderne (Dragotin Kette, Josip Murn, Ivan Cankar in Oton Župančič).

Obiskali so tudi Center ponovne uporabe na Povšetovi ulici, njihovo trgovinico, delavnico in skladišče, kjer so jih prijazno sprejeli in jim predstavili svoje poslanstvo in delovanje. Zanimiv članek o tem si lahko preberete tukaj. To je socialno podjetje, v katerem najdejo delo težko zaposljivi ljudje (npr. starejši in invalidi). V svojih prostorih sprejemajo stare, odvržene ali poškodovane predmetov, ki jih ljudje tja prinesejo in jim dajo možnost, da zaživijo novo življenje pri novih lastnikih, ki jih kupijo za simbolično ceno. Videli smo pohištvo, različne aparate, pripomočke, oblačila in obutev, posodo, igrače in knjige, opremo in okraske za dom, nakit in še cel kup zanimivih stvari, ki imajo vsak svojo zgodbo in zgodovino. Njihova ponudba je učence zelo prevzela, da so si nekaj stvari tudi kupili.

Učenci so se na kulturnem dnevu počutili lepo. Spremljalo jih je tudi sončno vreme.

(Skupno 105 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost