Skoči na glavno vsebino

Starši, šola in učenci združijo moči in nastane … marsikaj

Že nekaj let je živela ideja, da bi k izdelavi vrtnih miz, klopi in kakšnega preprostega igrala za naše učence, povabili kar njihove starše. Pa je prišla vmes korona in prepoved druženja. A ideja je v tem času kar zorela in tudi dozorela. Namreč, v sklopu letošnjega projekta Reciklatorij smo včeraj popoldne idejo realizirali. Tokrat smo k »recikliranju« palet povabili učence in starše prve triade, kasneje pa bodo prišli na vrsto tudi drugi učenci.

Z dopisom  smo povabili starše k sodelovanju in bili prijetno presenečeni nad velikim odzivom. Starši so izrazili pripravljenost, da s sabo prinesejo orodje in prispevajo palete. V zraku je bilo čutiti pozitivno naravnanost, kar nam je vsem dalo še dodaten zagon. Mentorice Katja, Urška in Mojca smo zbirale ideje in priskrbele nekaj potrebnega materiala. Učenci pa so itak vedno za, zato so se akcije iskreno  veselili!

A dogodek se je začel nič kaj obetavno. Pred dežnimi kapljami smo se zatekli v zavetje dreves in vetrolovov šole ter zaskrbljeno gledali v nebo. Starši pa so kar prihajali in se brez odvečnega govorjenja lotili dela. Razdeljeni smo bili v 3 skupine, vsak razred posebej. Vsaka skupina je imela vizijo, kaj želi narediti. Glavno besedo so seveda prevzeli moški predstavniki staršev.

Starši so s seboj prinesli tako rekoč vse, celo vijake in deske za tobogan. Tudi učenci so pomagali po svojih najboljših močeh, prenašali palete, jih brusili in barvali že narejene mize in klopi. No, vsake toliko so se tudi malo poigrali. Ko se je nekaj učencev oglasilo, da že dve uri niso nič jedli, smo naredili odmor za malico. Šolske kuharice so za nas pripravile različne sendviče in topel čaj, mi smo pa dodali še nekaj sladkih stvari, za energijo.

In tako se je nosilo in prenašalo, načrtovalo in razmišljalo, brusilo in drgnilo, rezalo in merilo, barvalo in čistilo cele 3 ure. Vsaka skupina je uspela uresničiti zastavljene cilje in v tako kratkem času izdelati 2 kompleta vrtnih miz s klopmi in preprosto igralo. Le pobarvati nismo uspeli do konca. To bodo storili učenci v času PB.

Igralo so učenci takoj preizkusili in bili nad njim navdušeni. Takoj je postalo »njihovo«. Še toliko bolj, ker so pomagali pri delu. Pravzaprav so se učenci učili razvijati idejo, načrtovat in to realizirati. Naučili so se, da imajo moč in si lahko sami uresničijo želje. Da imajo starše, ki jih pri tem podpirajo in jim pomagajo. Predvsem pa so se naučili, da z združenimi močmi zmoremo narediti več, bolje in hitreje.  In v teh časih, ko radi »jamramo« in ko je širša družba globoko razdvojena, v teh časih je še bolj pomembno, da učenci dobijo pozitivno izkušnjo sodelovanja. Zato, dragi starši in učenci, kuharice in vodstvo šole,  v imenu otrok se vam najlepše zahvaljujemo za vso pomoč, podporo, material in vaš dragoceni čas. Verjamemo, da bo vsem nam dogodek še dolgo ostal v lepem spominu.

Zapisala: Mojca Žnidaršič

 

Mentorice Reciklatorija Katja, Urška in Mojca

(Skupno 249 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost