Skoči na glavno vsebino

Nov kotiček na šoli

Na šoli je od petka urejen »KOTIČEK VELIKIH ZVERI« v okviru Projekta CARNIVORA DINARICA. Izpeljane so bile že  številne delavnice in aktivnosti za zmanjšanje tveganj, ki ogrožajo ohranjene velikih zveri: vzpostavitev kmetije dobrih praks, donacija ograj za preprečevanje škod, vzreja pastirskih psov ipd., ki so namenjene prebivalcem Občine Pivka  s središčem v pivškem Krpanovem domu.

Vodja projekta Dragica Jaksetič pa je v sam projekt vključila tudi OŠ Košana, saj je zelo  pomembno, da se že najmlajša populacija otrok tako v vrtcu kot v šoli uči ohranjati medvede, volke in rise, kajti »Zveri ne poznajo meja«, saj za vse te tri zveri velja, da potrebujejo velika in obsežna območja za preživetje in ravno to območje velja za najbolj kakovostni habitat.

Namen samega projekta je, da bi izboljšali ohranitveni status velikih zveri: risa, volka in medveda, ljudem pa omogočili boljše pogoje sobivanja z njimi, zato se je občina Pivka kot projektni partner, z namenom ohranjanja te dediščine še naprej, vključila v Projekt CARNIVORA DINARICA, katerega vodilni partner je Biotehniška fakulteta v Ljubljani.

Projekt zajema čezmejno gozdno območje Slovenije in Hrvaške, ki velja za edinstveno v Srednji Evropi, kjer je prisotnih še okoli 20 risov, 60 volkov in 700 medvedov. Ohranjanje njihove dolgoročne prisotnosti je izjemnega pomena za varovanje biodiverzitete in ekosistemov čezmejnega prostora Slovenije in Hrvaške. Pri tem je ključnega pomena prav meddržavno sodelovanje.

Virtualni ogled kotička: POVEZAVA

Antonija Tomšič

 

(Skupno 120 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost