Skoči na glavno vsebino

Nagradni izlet

Učence, ki so se v tem šolskem letu aktivno vključevali v šolske in obšolske dejavnosti, natečaje in projekte in tako prispevali k boljšemu šolskemu okolju in vzdušju, smo letos nagradili z nagradnim izletom.

Peljali smo jih v Novo Gorico, kjer je 12. junija potekal Dan obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije, ki ga že več let organizira agencija Golea. Na avtobusu smo se skupaj z učenci Osnovne šole Prestranek razdelili v tri skupine, v katerih so bili učenci obeh šol. Imenovale so se Pingvini, Varčni pombarji in Živahni mafinčki. Ob prihodu so nas gostitelji prijazno sprejeli, dobili smo stekleničke za vodo, lepe spomladansko zelene majčke, navodila za tekmovanje, in začeli. Na stojnicah  pod arkadami novogoriške občine so bili predstavljeni poskusi in modeli v zvezi  nastajanjem in proizvajanjem ter varčevanjem z energijo, npr. koliko svetlobe oddajajo svetila, koliko energije je potrebno, da žarnica zasveti, koliko energije oddaja sonce v različnih delih dneva in leta, kako deluje avtomobil na gorivne celice, kako so različni artikli osvetljeni v trgovini, da so za naše oči privlačnejši, kako lahko z varčevanjem z elektriko in toplo vodo brez odrekanja privarčujemo za počitnice.… Vsaka skupina je izdelala vetrnice iz plastenk, skupaj z demonstratorjem smo ugotavljali, kakšna oblika in število lopatic je potrebno, da se bolj vrti in daje več električne energije, ter da lahko z varčevanjem z elektriko in toplo vodo brez odrekanja privarčujemo, recimo za počitnice.

Učenci, ki so zavzeto poslušali in spraševali, gledali in izvajali praktične naloge, so se na koncu zadovoljno in utrujeno odpočili v senci dreves, kjer smo čakali na razglasitev rezultatov. Skupina Živahni mafinčki je osvojila drugo mesto v kategoriji mlajših učencev, njeni člani so dobili praktično darilce s knjigo, skupina pa pravo drevo – češnjo, za katero je žreb kasneje določil, da bo rasla na šolskem vrtu košanske šole, jedli pa jih bomo vsi skupaj.

Po delovnem dopoldnevu in kosilu smo šli na zaslužen sladoled, nekateri smo do odhoda avtobusa lagodno počakali v parku, drugi pa so se šli pohladiti v bližnji nakupovalni center.  Bil je lep in zadovoljen izlet.

Urška Tušar

(Skupno 135 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost