Skoči na glavno vsebino

Sopotniki, brezplačni prevozi za starejše občane

3. aprila bo tudi na območju občine Pivka stekel projekt brezplačnih prevozov za starejše občane Občine Pivka. Deležniki projekta so Zavod Sopotniki, Občina Pivka in Center za socialno delo Postojna, projekt pa bo sofinanciran tudi z donacijami. Vozniki za volanom občinskega vozila, ki smo ga določili za ta namen, bodo prostovoljci, storitev bo koordiniral Zavod Sopotniki, uporabniki pa bodo občani, starejši od 60 let. Več podatkov v nadaljevanju.

Sopotnik sopotniku človek

Zavod Sopotniki je svoje enote odprl že v osmih slovenskih občinah. Leta 2014 v občinah Hrpelje – Kozina, Sežana in Divača, leta 2017 v občini Sevnica. Od januarja letos v občinah Brežice in Krško, od letošnjega februarja v občini Kočevje, od marca v občini Postojna. V občini Pivka bo storitev podprta še s sodelovanjem Centra za socialno delo Postojna.

Občina Pivka je prepoznala skladnost potreb po mobilnosti starejših občanov s poslanstvom Zavoda Sopotniki, ki se glasi: želimo preprečiti ali prekiniti izoliranost in osamljenost starejših prebivalcev iz predvsem manjših, odročnejših krajev, ki zaradi oddaljenosti, odsotnosti avta ali slabih prometnih povezav skoraj ne zapuščajo doma. Z brezplačnimi prevozi jim omogočamo, da se udeležujejo kulturnih dogodkov, srečanj društev, obiskujejo prijatelje, gredo k zdravniku, v trgovino ipd. Tako lahko ne le samostojno in brez skrbi opravijo nujna opravila, temveč tudi spletajo nova poznanstva in prijateljstva ter ohranjajo družabne stike s širšo okolico, ki jim je sicer brez avta predaleč in s tem nedosegljiva. Poleg prevozov bo starostnikom zagotovljeno tudi spremstvo prostovoljca, ki jih bo po potrebi pospremil k zdravniku, po nakupih ali drugih opravkih, ga počakal in odpeljal nazaj domov.

Vozniki Sopotnikov so prostovoljci vseh let in poklicev, ki svoje delovne, študijske in druge obveznosti lahko uskladijo s prostovoljskim delom. Prevoze bomo zagotavljali z uporabo namenskega vozila – od 8. do 15. ure. Za prevoze se bo uporabljalo obstoječe službeno vozilo, ki je v lasti občine in ki bo namenjeno le za opravljanje brezplačnih prevozov starejših občanov.

Starejši občani (nad 60 let, ki ste v penziji) boste lahko za rezervacijo prevoza poklicali od 3. aprila dalje NA TELEFONSKO ŠTEVILKO 051 657 555. Prevoz je pri Sopotnikih treba naročiti vnaprej, saj NE delujemo po principu taxi službe. Način vnaprejšnje rezervacije nam omogoča, da prevoz zagotovimo kar se da največjemu številu uporabnikov. Preprosto, ko potrebujete prevoz, nas pokličete teden dni vnaprej, poveste od kod ste in kam bi radi šli, uro odhoda in prihoda nazaj domov. Prevoz se zabeleži in rezervira se termin za vas.

Koordinator enote, ki bo zadolžen za sprejemanje klicev strank in posredovanje podatkov prostovoljcu, bo zaposlen na Centru za socialno delo Postojna. Usposabljanje koordinatorja in prostovoljcev kot tudi skrb za kakovostno izvajanje storitve, bo zagotovil Zavod Sopotniki.

Bi postal Sopotnik tudi ti – postani prostovoljec!

Do danes smo za izvedbo storitve, izvedbo prevozov, pridobili štiri prostovoljce. Prizadevamo si pridobiti vsaj še tri. V prostovoljske vrste vabimo vse, ki si želite pomagati, ki radi vozite in spoznavate nove ljudi ter kraje. Vaša naloga bo po dnevnem razporedu opraviti vnaprej rezervirane prevoze.

Če bi želeli pomagati starejšim, nas lahko od torka, 13. 3. 2018 dalje pokličete na 051 657 555 ali preprosto vnesete svoje podatke v spletni obrazec http://www.sopotniki.org/prijava.php in kontaktirali vas bomo.

Usposabljanje za prostovoljce v občini Pivka bo dvorani MMC v Krpanovem domu predvidoma konec marca.

Veseli nas, da bomo z aprilom 2018 Sopotniki zapeljali starejše občanke in občane po pivški občini.

Več o Sopotnikih, vabljeni, da si preberete na:

http://www.sopotniki.org/ https://www.facebook.com/Sopotniki/.

Vabljeni tudi k branju članka s predstavitve projekta: http://www.pivka.si/novica/128750

(Skupno 127 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost