Skoči na glavno vsebino

Jesenska opravila na Stari Sušici

V ponedeljek, 7. oktobra 2013, smo se z učenci druge in tretje triade peš odpravili v Staro Sušico. Tam so nas toplo sprejeli Zgonarjevi, kot se po domače reče pri hiši. Za nas so pripravili zanimive aktivnosti, povezane z jesenskimi opravili, ki so jih imeli na kmetih včasih, in so marsikje živa še danes.
Četrtošolci in petošolci so si najprej ogledali film o Stari Sušici in poslušali pravljico Pehar suhih hrušk, medtem ko so ostali učenci šli do cerkvice Sv. Janeza Krstnika, kjer nam je gospa Boža Pečko povedala veliko zanimivih stvari o njenem nastanku in zgodovini, ter o grobu avstroogrskega vojaka Bronza Tivadarja, ki leži pred cerkvijo.
Zatem smo odšli do hiše, kjer smo se pogovarjali o jesenskih opravilih, si ogledali in poskusili ličkati koruzo in jo povezati v kite. Ob tem smo si ogledovali predmete, ki sestavljajo etnološko zbirko, v kateri je skrbno zbranih veliko predmetov iz preteklosti, od katerih jih veliko nosi zanimive zgodbe, ki smo jih spoznavali konec junija, ko smo bili tu na obisku in si jo ogledali. Ko smo se okrepčali s čajem in pecivom, ki so nam ga pripravili gostitelji, smo se odpravili do travnika, kjer stoji ogromna tepka. Nabrali smo jih, jih prinesli in pripeljali do domačije, potem pa je sledilo njihovo mletje v družbi z jabolki in hruškami, iz katerih smo iztisnili odličen sok, ki smo ga seveda z veseljem poskusili in pili. Dež, ki je začel padati, nas je usmeril nazaj proti šoli, kjer smo na kratko strnili misli o dopoldnevu, ki smo ga preživeli skupaj, in ugotovili, da smo z njim začeli teden otroka, v katerem se bo na šoli še marsikaj dogajalo.

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost